Sami Savio

Omaishoitajien asemaa on vahvistettava

Viime viikkoina julkisuuteen on tullut hätkähdyttäviä tietoja räikeistä laiminlyönneistä hoitoalalla. Vanhustenhoidon ongelmiin on tartuttava määrätietoisin ottein. Sitova hoitajamitoitus on saatava lakiin, valvontaa tiukennettava ja määräysten rikkomisesta annettava kunnon sanktiot.

Myös erittäin tärkeää työtä tekevien omaishoitajien asemaa on vahvistettava. Noin 350 000 suomalaista toimii apua tarvitsevan omaisensa pääasiallisena auttajana. Suurin osa heistä hoitaa ikääntyneitä läheisiään. Omaishoidon tukea saa kuitenkin alle 50 000 henkilöä. Tuensaajien joukko on suppea ottaen huomioon heidän kantamansa vastuun ja yhteiskunnalle tuottamansa mittavat säästöt. Kelan arvion mukaan ne ovat yli kaksi miljardia euroa vuodessa.

Perussuomalaiset esittävät omaishoidon tuen muuttamista verovapaaksi tuloksi. Myös tuen myöntämisperusteiden yhtenäistäminen laajempaa joukkoa koskevaksi pienentäisi merkittävästi laitoshoitoon kohdistuvia kustannuspaineita. Hyötyjiä olisivat sekä hoidettavat, omaishoitajat että koko yhteiskunta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sami, hyvä avaus.

Myös etäomaishoitajia tulee tukea. Moni täyttää etäomaishoitajan kriteerit, mutta ei ymmärrä sitä olevansa. Näin heiltä jää omaishoidon tuki saamatta, ks. alla:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269586-ho...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Omaishoitajien asemaa on vahvistettu monta kertaa jokaisen vaalin alla.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Keijo, onko se siis sinun mielestäsi hyvä vai huono asia?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Olen 83 vuotias ja joka vaaleissa aina asiat paranee niin eiköhän se jo riitä.

Toimituksen poiminnat