Sami Savio

Rikostausta on voitava selvittää kaikilta alaikäisten parissa työskenteleviltä

Lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä on vuodesta 2003 alkaen velvoitettu esittämään työnantajalle työ- tai virkasuhteeseen ottamisen yhteydessä rikosrekisteriote, josta ilmenevät esimerkiksi mahdolliset lapseen kohdistuneet rikokset, samoin seksuaali-, väkivalta- ja huumausainerikokset. Otetta ei kuitenkaan voida nykyisellään vaatia tehtävissä, joissa työskentely kestää vuoden aikana enintään kolme kuukautta.

Esimerkiksi monet päiväkodit joutuvat palkkaamaan lyhytaikaisia sijaisia, mutta työnantajilla ei ole oikeutta tarkistaa heidän taustojaan. Nykylaissa ilmenneet puutteet ovatkin ehtineet herättää loppukesän aikana voimakasta kansalaiskeskustelua ja aiheellista hämmennystä vanhempien keskuudessa. Kestämätön tilanne on korjattava pikaisella lakimuutoksella.

Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan rikosrekisteriote pitäisi voida vaatia jo ennakoivasti erilaisiin sijaisrekistereihin kirjautuvilta työnhakijoilta. Yhdyn Kurttilan näkemykseen, ja tämän vuoksi vaadin eduskunnan syyskauden eilisessä avausistunnossa hallitusta antamaan lakiesityksen, joka mahdollistaisi alaikäisten parissa lyhytaikaisestikin työskentelevien henkilöiden rikostaustan selvittämisen.

Jatkuvan vatuloinnin sijaan hallitukselta tarvitaan viimein päättäväisiä toimia lasten ja nuorten turvallisuuden parantamiseksi. Täysistunnossa hallitusta edustanut työministeri lupasi sentään ottaa asian selvitettäväkseen. Kokonaan toinen kysymys kuitenkin on, johtaako selvittely mihinkään konkreettisiin toimenpiteisiin.

Alaikäisiin kohdistuvaa rikollisuutta on torjuttava kaikin lainsäädännön mahdollistamin keinoin. Lapsiasiainvaltuutetunkin toivoma lakimuutos tarjoaisi lisäksi vanhemmille mielenrauhaa ja parantaisi sekä työnantajien että puhtain paperein töitä hakevien asemaa. Toivottavasti järki lopulta voittaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Miksi vain alaikäisten parissa työskenteleviltä? Oletko sitä mieltä, että mitä inhottavimmista rikoksista tuomittujen pitäisi saada vapaasti työskennellä esimerkiksi eläkeläisten tai vammaisten parissa?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tutkikaa Hakkarainen, Ikoninne!!

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Eero?

Mitä hittoa?

Miten lausahduksesi liittyy blogiin?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Entäs jos demari Pyykölä keskittyisi vaikka omiinsa? Alaikäisistähän nyt oli kyse. Tästä joku jo täällä naamaansa aikoi, että älä ala Mara syytöntä miestä. Hyi helvetti!

https://yle.fi/uutiset/3-10387318

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomen politiikassa on se ongelma, että hyvätkin esitykset, kun ne tulevat "väärää puoluetta" edustavalta henkilöltä, eivät johda mihinkään. Niitä vastustetaan ”henkeen ja vereen” siitä huolimatta, että ne saattavat lisätä yhteistä hyvää. Tästä ongelmasta olisi hyvä päästä eroon.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tuo näkyy eduskunnassa ja jo kuntapolitiikassa. Älytöntä sekoilua kansalaisten kustannuksella.

En valitettavasti näe ongelman lievenemistä ihan lähitulevaisuudessa ainakaan.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Erittäin hyvä ja aina ajankohtainen kirjoitus! Kiitos Sami!

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Ehdollisen tuomion saaneiden henkilöiden tiedot poistetaan viidessä vuodessa tuomion antopäivästä lukien, lyhyet ehdottomat 10 vuodessa. Perusmuotoiset pahoinpitelyt ja huumausaineen käyttörikokset eivät näy otteessa lainkaan; ei vaikka niitä olisi useampiakin kappaleita.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

"Otetta ei kuitenkaan voida nykyisellään vaatia tehtävissä, joissa työskentely kestää vuoden aikana enintään kolme kuukautta."

Ainakin lähihoitajaopinnoissa rikosote vaaditaan lyhyeenkin työharjoittelujaksoon menijältä. Voi tietysti olla vain oppilaitosten linja, eikä laissa vaadittu.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Todella jaloa vaatia lakimuutosta, joka todennäköisesti haittaisi eniten juuri perussuomalaisten äänestäjäkuntaa. Siis ainakin, jos äänestäjäkunta on yhtään kellokkaidensa näköistä: perussuomalaisilla poliitikoilla (kuntavaaliehdokkaista puoluejohtoon saakka) on selvästi eniten rikostaustaa.

Toimituksen poiminnat