Sami Savio

Kielikokeiluun osallistuvat kunnat on valittu

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi tänään (19.3.) viidelle kunnalle luvan kokeilla pakollisen ruotsin opetuksen korvaamista jollain muulla kielellä peruskoulun kuudennesta luokasta alkaen. Vapaaehtoinen kielikokeilu supistui siis valitettavan pienimuotoiseksi. Myönteistä kuitenkin on, että luvan saaneiden kuntien joukossa on myös oma kotikaupunkini Ylöjärvi ainoana kuntana Pirkanmaalta. Muut kokeiluun osallistuvat kunnat ovat Jämsä, Pieksämäki, Rovaniemi ja Savonlinna.

 

Odotin kuntien eri puolelta Suomea hakeutuvan kokeiluun huomattavasti nyt nähtyä aktiivisemmin, mutta toisaalta kokeiluun pääseminen korostaa entisestään Ylöjärven valtakunnallisestikin tunnustettua kehittymishalua ja -kykyä. Oma vaikutuksensa lienee ollut myös Perussuomalaisten valtuustoryhmän jo keväällä 2015 tekemällä, kielikokeiluun osallistumiseen tähdänneellä valtuustoaloitteella. Samankaltaista ennakkoluulotonta uudistumishalukkuutta on havaittavissa myös edellä mainitsemieni neljän muun kunnan päätöksenteossa.

 

Valtio korvaa opetuksen järjestäjille 95 prosenttia kokeilun aiheuttamista kustannuksista. Kokeiluluvan myöntämisen jälkeen on kuntien vuoro tiedottaa asiasta kokeilun piiriin kuuluville oppilaille ja heidän vanhemmilleen, jotka tekevät lopullisen päätöksen kielikokeiluun osallistumisesta.

 

Uskon yhä vapaaehtoisen kielikokeilun nytkähtävän luvan saaneissa kunnissa vauhdikkaasti eteenpäin, mikä tietenkin edellyttää mahdollisimman monen oppilaan osallistumista kokeiluun. Oikea-aikainen ja kattava tiedotus on nyt avainasemassa kunnissa. Kielikokeilun tavoitteenahan on, että sen tulosten perusteella voidaan muodostaa selkeä ja tutkimustietoon perustuva käsitys valinnanvapauden vaikutuksesta oppimistuloksiin, samoin tulevista kielilainsäädännöllisistä toimenpiteistä todellisen kielivapauden saavuttamiseksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Juha Hämäläinen

En ymmärrä mitä kokeilu todentaa. Jos lapsille opetaan vaikka espanjaa niin he oppivat sitä. Ja jos heille ei opeteta ruotsia niin se jää oppimatta.

En tajua poliitikkojen ja virkamiesten projekteja sitten pätkääkään, valitettavasti.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Mutta ei pakolla mitään opi..

Juha Hämäläinen

Kyllä oppii, kun on riittävä pakko. Minä opin nopeasti italiaa, kun oli naistuttu italialainen. Kielitaito kehittyi kuin itsestään pakon edessä. Tunsin pakottavaa tarvetta.

Käyttäjän ChristerSuominen kuva
Christer Suominen Vastaus kommenttiin #3

Aivan samoin minä aikoinaan ollessani alaikäisenä oppipakon alainen, opin pakosta muun muassa historiaa, matematiikka, trigonometriaa, algebraa, kemiaa, fysiikkaa, ja vaikka mitä.

Hienosti pakko toimi. Osaan nimittäin kaiken pakolla oppimani vieläkin, yli 40 vuotta myöhemmin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #6

Nuo luettelemasi aineet ovat normaaleja aineita kaikkialla länsimaissa, mutta vain pakkoruotsi on meillä Suomessa edelleen kaikille opiskelijoilla velvoitettu pakko.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #8

Tyttäreni lapset asuvat vanhempiensa kanssa Ruotsissa. He käyvät siellä koulua ja siellä on tuo Kelhun ja muutamien muiden kielisoturien kiroama "pakkoruotsin" opiskelu ihan pakollista. Oletan, että kielisoturien mielestä farsin tai urdun opiskelu olisi parempaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #11

Olet nyt käsittänyt muiden ja minun kirjoitukseni pakkoruotsia vastaan väärin. Koko suomalaisen yhteiskunnan ruotsin pakollisuus kaikille ikäluokille on ihan väärin meidän monikielisyyttämme vastaan. Riittäisi hyvin, jos ruotsi olisi normaalisti vapaasti valittava aine muiden kielten joukossa. Minusta muutaman prosentin kielivähemmistöä hemmotellaan ihan liikaa.

On ihan turha väittää, että se olisi vihaa ruotsia vastaan. Oletko oikeasti myös sitä mieltä, että esimerkiksi ahvenanmaalaiset vihaavat suomea, kun he lopettivat pakkosuomen koko saarella ja saman tien kaikki muutkin lastentarhoista kirkkomenoja myöten.?

Itse en niin ajattele, vaan katson koko kielipolitiikkaa vain järkevyyden ja talouselämän menestyksen kannalta. Monipuoliset kielelliset taidot ovat erinomainen lisä niin vientimiehille , kuin myöskin koko eurooppalaiseen kulttuuriin tutustuminenkin.

Toivon mukaan pystyt antamaan järkevän vastauksen minulle, etkä vertaa Ruotsissa asuvien lastenlapsiesi kouluissa luettavaan pakkoruotsiin" ?

Maassa maan tavalla, ja totta maar Ruotsissa täytyy osata maan kieltä, siitä kai kukaan ei voi olla toista mieltä. Tai voi olla, jos on täysi mäntti:)

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #12

"Koko suomalaisen yhteiskunnan ruotsin pakollisuus kaikille ikäluokille on ihan väärin meidän monikielisyyttämme vastaan."

Kelhu ei näköjään ymmärrä, että kahden kotimaisen kielen osaaminen on monikielisyyttä. Itse olen kateellinen siitä, että oma kielitaitoni on varsin puutteellinen.

"Ei Suomen tarvitse olla mikään eurooppalainen kummajainen ja vain kahden minikielen osaaja"
Kelhusta on tullut varsinainen humoristi. Nyt Suomi ja Ruotsi ovatkin "eurooppalaisia kummajaisia". Kielisoturien päivän pilaamiseksi annan linkin jonka lukemisella voi pahoittaa mielensä oikein kunnolla!
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sou...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Seppo... Ei varsinkaan juuri siksi, ettei sitä tarvitse käyttää muualla kuin rantaruotsalaisten kanssa. Se ei oikein riitä, kun maailmassa on kymmeniä enemmän käytettyjä kieliä, joita enemmän tarvitsee.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Kokeilun sijaan muutos - englanti ruotsin tilalle koko maahan ja ruotsikielisten virkaetuilu pois tykkänään. Toinen vieras kieli tulisi jakaa sopivasti eri suuntiin esim kiina-venäjä-espanja-saksa jne .

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ymmärtävätkö koululaisten vanhemmat, että ilman ruotsin kielen taitoa ei voi suorittaa yliopistollista tutkintoa?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Koko tämä kokeilu oli jo alusta alkaen tarkoitettu vain silmänlummeeksi, jotta pakkoruotsiin kielteisesti suhtautuvat saataisiin hiljaisiksi. Pelleilyä!

Kuka nyt uskaltaisi ryhtyä tähän, kun jatko-opiskelutiet on jo etukäteen katkaistu? Ainoa keino heille onkin mennä opiskelemaan ulkomaille, jossa pakkoruotsi ei ole järkevän opiskelun- ja työn esteenä.

Annetaan opetusministeriöstä suomalaisille koululaisille nyt vain pelkkä luu kaluttavaksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Piti vielä mainita, ettei tämän leikkikokeilun perusteella voida mitään todellista kuvaa saada, koska se taas olisi vaatinut myöskin perusteiden suuremman remontin. Sitähän eivät poliitikot taas uskalla edes tehdä, eikä myöskään järjestää vapaata kansanäänestystä. Vai pitääkö haaste heittää taas kehiin?

Nyt seuraavien vaalien yhteydessä se olisikin helppo tehdä, kun pyydetään vain laittamaan rasti ruutuun. Lisäkuluja ei tulisi ja päästäisiin jo vihdoinkin eroon tästä kantapäitä hiertävästä ongelmasta. Olemme sen demokratian ja vapaan kielipolitiikan kannattajina myöskin täysin ansainneet. Ei Suomen tarvitse olla mikään eurooppalainen kummajainen ja vain kahden minikielen osaaja:)

Toimituksen poiminnat