Kielikokeiluun osallistuvat kunnat on valittu

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi tänään (19.3.) viidelle kunnalle luvan kokeilla pakollisen ruotsin opetuksen korvaamista jollain muulla kielellä peruskoulun kuudennesta luokasta alkaen. Vapaaehtoinen kielikokeilu supistui siis valitettavan pienimuotoiseksi. Myönteistä kuitenkin on, että luvan saaneiden kuntien joukossa on myös oma kotikaupunkini Ylöjärvi ainoana kuntana Pirkanmaalta. Muut kokeiluun osallistuvat kunnat ovat Jämsä, Pieksämäki, Rovaniemi ja Savonlinna.

 

Odotin kuntien eri puolelta Suomea hakeutuvan kokeiluun huomattavasti nyt nähtyä aktiivisemmin, mutta toisaalta kokeiluun pääseminen korostaa entisestään Ylöjärven valtakunnallisestikin tunnustettua kehittymishalua ja -kykyä. Oma vaikutuksensa lienee ollut myös Perussuomalaisten valtuustoryhmän jo keväällä 2015 tekemällä, kielikokeiluun osallistumiseen tähdänneellä valtuustoaloitteella. Samankaltaista ennakkoluulotonta uudistumishalukkuutta on havaittavissa myös edellä mainitsemieni neljän muun kunnan päätöksenteossa.

 

Valtio korvaa opetuksen järjestäjille 95 prosenttia kokeilun aiheuttamista kustannuksista. Kokeiluluvan myöntämisen jälkeen on kuntien vuoro tiedottaa asiasta kokeilun piiriin kuuluville oppilaille ja heidän vanhemmilleen, jotka tekevät lopullisen päätöksen kielikokeiluun osallistumisesta.

 

Uskon yhä vapaaehtoisen kielikokeilun nytkähtävän luvan saaneissa kunnissa vauhdikkaasti eteenpäin, mikä tietenkin edellyttää mahdollisimman monen oppilaan osallistumista kokeiluun. Oikea-aikainen ja kattava tiedotus on nyt avainasemassa kunnissa. Kielikokeilun tavoitteenahan on, että sen tulosten perusteella voidaan muodostaa selkeä ja tutkimustietoon perustuva käsitys valinnanvapauden vaikutuksesta oppimistuloksiin, samoin tulevista kielilainsäädännöllisistä toimenpiteistä todellisen kielivapauden saavuttamiseksi.

 

SamiSavio
Perussuomalaiset Ylöjärvi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu