Sami Savio

Peesaako Suomen kokoomus Saksan demareita?

Saksan sosiaalidemokraattinen puolue SPD päätti 21.1. järjestetyn tiukan puoluekokousäänestyksen jälkeen aloittaa hallitusneuvottelut Saksan kristillisdemokraattien kanssa. Sosiaalidemokraattien asema Saksan hallitusneuvotteluissa on jatkossa vankka. Neuvottelujen kariutuminen johtaisi uusiin liittopäivävaaleihin ja liittokansleri Angela Merkelin uran päättymiseen.

Saksan hallitusneuvottelut voivat määrittää Euroopan Unionin tulevan kohtalon. Erityisesti SPD:n puheenjohtaja Martin Schulz tunnetaan EU-liittovaltiokehityksen vahvana kannattajana. Hän on asettanut tavoitteeksi Euroopan Yhdysvaltojen luomisen vuoteen 2025 mennessä.

Suomessa kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo näyttää seuraavan mieluusti demaripuheenjohtaja Schulzia tämän viitoittamalla tiellä. Orpo totesi aiemmin tammikuussa olevansa valmis tiivistämään Euroopan integraatiota. Tämä merkitsisi muun muassa askelia kohti euroalueen yhteistä budjettia, täysimääräistä pankkiunionia ja hallitusohjelman vastaista turvapaikanhakijoiden pysyvää taakanjakoa. Orpon mukaan Suomen täytyy olla mukana maaryhmässä, joka valitsee integraation syventämisen mahdollisesta lyhyen aikavälin pinteestä huolimatta.

Kokoomuksen EU-politiikka eroaa ratkaisevasti perussuomalaisten Suomen itsemääräämisoikeutta korostavasta ja kansallista etua painottavasta linjasta. Kansallisvaltioiden aika ei ole ohi, eikä liittovaltiokehitys ole vääjäämätön luonnonlaki. Pahin mahdollinen virhe olisi viedä Suomi Schulzin tavoittelemaan liittovaltioon ilman kansanäänestystä, kuten toimittiin valuuttaunioniin sitouduttaessa. Äänestäjän kannattaakin pysytellä valppaana, ellei halua historian toistavan itseään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Peesaako Suomen kokoomus Saksan demareita?''

Saksan demarit ovat melkoisen oikealla verrattuna Kokoomukseen.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Oikeat sanat puolueista, se vasta on vaikea tehtävä. EU on sekoittanut vähän kaiken, vaikka valuutta monessa maassa onkin yhteneväisesti sama. Mutta mitä sillä on väliä, onko puolue SDP vai Kokoomus, tärkeintä on valtion hyvinvoinnin takaaminen. Kuka enää ymmärtää ketä ja mitä äänestää, kun kuoren sisältä ei löydy enää aatteen aatetta ("aatteet on mun vaatteet"). Sitä eteenpäin vievää voimaa, jossa selvästi päätetään että työ kannattaa ja rahat jäävät Nuorisoseuran käyttöön kuten on luvattu. Tämä ajatus lähti kulkemaan "Kansallissosialistisesta työväen puolueesta", tuo ennen toista maailmansotaa perustettu "yhden miehen show". Nyt jo kuollut ja kuopattu. Tiesivätkö tuon ajan ihmiset mitä puolue todella edusti, uskoivatko he työväen oikeuksiin. Tänä aikana puolueille annetaan nimi, mutta onko se vain kulissi, toimia nimen suojissa omaa valtaa vahvistaen. Muistettava että Hitler osoittautui lopulta diktaattoriksi ja puolueen nimi lähinnä vitsiksi kansanvallasta puhuttaessa. Tänäkin päivänä kehitys kulkee johonkin suuntaan. Demokratia voi kuolla, jos siitä ei pidetä huolta. Puolueiden yhteistyöllä.

Toimituksen poiminnat