Sami Savio

Hallituksen kaavailema työttömyysturvan aktiivimalli syyllistää työttömiä

Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan hallituksen esitys työttömyysturvan aktiivimalliksi. Positiiviselta kuulostavasta nimestä huolimatta aktiivimallissa on kyse työttömyysturvan leikkauksesta. Mikäli lakiesitys hyväksytään, leikataan työmarkkinatukea, peruspäivärahaa ja ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa lähes viisi prosenttia, jos työtön ei edeltävien kolmen kuukauden aikana ole ollut riittävän monta päivää palkkatöissä, harjoittanut yritystoimintaa tai osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin.

 

Tuhannet suomalaiset työttömät tulevat kärsimään rajusti, jos työttömyysturvan aktiivimalli tulee voimaan. Pienituloiselle muutaman kympin menetys kuukaudessa on todella iso raha. Ja vaikka työministeri Lindström on virkansa puolesta yrittänyt puolustella aktiivimallia, osoittaa se kauttaaltaan päähallituspuolue kokoomuksen ja samalla koko hallituksen jääkylmän talouspoliittisen linjan.

 

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ministeri-lindstrom-ennustaa-suomeen-halpatyomarkkinoita-ja-myontaa-tyottomien-aktiivimallin-saattavan-tarvita-korjauksia/6695858

 

Lakiesityksessä ei velvoiteta työvoimaviranomaisia tarjoamaan työttömälle työtä tai muita aktivointitoimia, joiden avulla hän voisi välttyä työttömyysetuuteensa kohdistuvista leikkauksista. Aktiivimalli siis rankaisee työtöntä siitä, että hän epäonnistuu työnhaussa kovasta yrityksestä huolimatta. Työttömän on onnistuttava työnhaussa säilyttääkseen työttömyyskorvauksensa entisellä tasolla. Tämä kuulostaa perin juurin omituiselta, mutta sellaista hallituksen logiikka on.

 

Valtiovarainministeri Orpo on myös ehdottanut työehtojen polkemista tilanteessa, jossa työntekijän osaaminen on puutteellista. Käytännössä se tarkoittaisi yleissitovuuden romuttamista ja halpatyömarkkinoiden syntyä Suomeen. Perussuomalaiset vastustavat ankarasti kokoomuksen röyhkeitä vaatimuksia.

 

Onneksi työttömyys ei ole mikään luonnonlaki. Suomalaisille työttömille on tarjottava lisäkoulutusta aloille, joilla työvoimaa tarvitaan. Myös kohtuulliset tuloveronalennukset edistävät työllistymistä. Tarvitaan kannusteita, ei työttömien syyllistämistä, kepittämistä ja kivittämistä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tämä aktiivimalli vain osoittaa sen, että kuinka eristynyttä elämää ovat edustajat, kun eivät tiedä todellisesta arkielämästä mitään.

Todellisuudessa halutaan kaunistella työttömyystilastoja tiputtamalla suuria määriä työttömiä sinne toimeentulotukeen ja sitten juhlitaan, että hyvin on saatu työttömyys alas. Oikeasti siinä ei kukaan voita vaan työttömien tietty ryhmä häviää eniten siinä pelissä, jolloin on pakko myydä kaikki säästöt, omaisuus ja muut pois, jotta olisi oikeutettu tukiin.

Tämä on ehkä se suurin syy, että löytyi monen kymmenen tuhannen tulottomien tilastopiikki?

Oikeasti tätä lakia ei saa panna toteen, kun se rikkoo ihmisoikeuksia. Tätä lakia voitaisiin soveltaa vain siinä tapauksessa, että yrityksiä on enemmän kuin työttömiä ja heillä on vaikeuksia saada työntekijöitä tekemään töitä. Nyt ei ole vaan avoinna 35 000 työpaikkaa ja puolen miljoonan työttömien armeija etsimässä töitä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tämä Aktiivimallihan luotiin Vanhasen II-hallituksen aikana.
Ja Persuthan suostui hallitusneuvotteluissa jatkamaan kepu,kok aloittamaa mallia.
Kiristyksethän siihen aloitettiin -15 Työministeri oli Ps ,terv.ministeri oli PS (joka päätti työttömien tuista Stvm rahoista) yhdessä kepu,kok Ps eduskuntaryhmien enemmistö äänillä.
Työstettiin vielä lisää -16.

Toimituksen poiminnat