Sami Savio

Vartiaisen teesit palvelevat kokoomuksen taustapiirien agendaa

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen esitti lauantaina 18.11. Helsingin Sanomissa näkemyksen, jonka mukaan suomalaisista työttömistä vain noin 40 000 voisi työllistyä. Samassa haastattelussa Vartiainen totesi Suomen kärsivän työvoimapulasta.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005454334.html

Vaikka työllisyys on lähtenyt laskuun vasta äskettäin, jo useat kymmenet tuhannet työttömät ovat työllistyneet lyhyen ajan sisällä. Vartiaisen hihastaan ravistama luku ja hänen harjoittamansa työttömien syyllistäminen eivät perustu tilastoihin, vaan ainoastaan palvelevat kokoomuksen taustapiirien poliittista agendaa.

Vartiaisen mukaan työllistymisvaikeuksien syitä ovat muun muassa työttömien osaamisen puute ja kannustinongelmat. Mahdollisena ratkaisuna esittämäänsä ongelmaan Vartiainen tarjoaa työvoiman saatavuusharkinnan poistamista EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta henkilöiltä.

Tohtori Vartiaisen tarjoama lääke on täysin väärä. Jo nyt muun muassa johtotehtävissä työskentelevät, tutkijat ja erityisasiantuntijat on vapautettu saatavuusharkinnan piiristä. Jos suomalaisten työttömien osaamistaso on puutteellinen, on heille tarjottava lisäkoulutusta aloille, joille työpaikkoja syntyy.

Vartiainen myös katsoo, että työvoiman tarjonnan lisääminen kasvattaisi työpaikkojen määrää. Vartiaisen analyysi voisi sinänsä olla perusteltavissa, jos uusien työntekijöiden osaamistaso olisi erityisen korkea tai jos he suostuisivat työskentelemään työehtosopimusta alemmalla palkalla. Päinvastoin kuin kokoomus, perussuomalaiset eivät kuitenkaan halua Suomeen halpatyömarkkinoita.

Lisäksi suomalaisten koulutustaso on maailman mittakaavassa varsin korkea, eivätkä läheskään kaikki kansalaisemme työllisty tästä huolimatta. Ongelma vain pahenee, jos työmarkkinoillemme tulee suuri määrä heikosti koulutettuja, jopa luku- ja kirjoitustaidottomia ihmisiä. Suomalaiset veronmaksajat joutuisivat jälleen kerran maksamaan lyhytnäköisen kokoomuspolitiikan loppulaskun.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Ihmetyttää , kuunteleeko ylipäätään kukaan enää näitä vartiaisen horinoita ja jonninjoutavia järjettömyyksiä?

Ne on viisainta heittää roskikseen arvottomina esiintuloina.

Erkki Joona

Aina löytyy osaavaa ja ammattitaitoista työvoimaa, kun palkka on ihmisarvoista niin, että sillä tulee toimeen ja saa itselleen muutakin kuin ruuan ja katon päänsä päälle. Suomessa tuijotetaan liikaa muodollisen koulutukseen, kun pitäisi arvostaa osaamista eli ammattitaitoa. Vartiaisellakin tuntuu olevan vain pelkkä muodollinen pätevyys ties mihin, mutta se osaaminen eli ammattitaito tuntuu olevan vielä hakusessa.

Käyttäjän PerttiMoilanen kuva
Pertti Moilanen

Hyvä homma. Voidaan lopettaa orjatyövoman käyttö ja turha rahanhaaskaus turhiin kursseihin ja keskittyä työttömien saamiseen töihin.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Totta, mutta perussuomalaisten loikkariryhmä jatkamassa kokoomus-kepu politiikan tukemista.

Pekka Iiskonmaki

Miksi Suomi ei keskity omaan etuunsa?

Lisätään rajusti työnantajien määrää, niin löytyy töitä.

Erkki Joona

Työmarkkinoilla on liikkuvuutta ammateista toisiin suhdanteiden mukaan. Esim. metallimies siirtyy rakennustöihin ja päinvastoin. Tämän mahdollistaa suoritustason töissä ammattityön toimintamallin hallinta, joka on lähes samanlainen eri suoritustason töissä. Kun oikea ammattityön malli hallitaan on helppo siirtyä toiseen ammattiin, tarvitaan vain lisätietoa, jota saadaan uusilta työkaverilta, työnjohdolta ja netistä. Kirjanoppineille vastaava siirtyminen perustuu muodolliseen kelpoisuuteen ilman osaamista eli ammattitaitoa. Työelämä on paras ja nopein kouluttaja ammattiin. Oppipoika - mestarijärjestelmä takaisin käytäntöön laaja-alaisesti. Työllistymistä on helpotettava ja karsittava turhia kelpoisuuehtoja ja heikkotasoisia koulutuksia. Pelkkä koulutus ei takaa osaamista vaan työkokemus on saatava arvoonsa. Kuka vielä uskoo, että amk- ja yliopistokoulutuksella osataan opettaa suoritustason töitä? Jos Vartiaisen pitäisi valita laatoitustöihin peruskoulun jälkeen kolmevuotisen rakennusalan ammatillisen koulutuksen käyneen tai peruskoulun jälkeen kolme vuotta laatoittajan oppipoikana olleen nuoren välillä, valitsisi hän varmasti muodollisen koulutuksen saaneen. Rakennusalalla toimivat ymmärtävät, että laatoittajan oppipoika osaa paremmin laatoitustyöt.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

"perussuomalaiset eivät kuitenkaan halua Suomeen halpatyömarkkinoita".
Sellaiset suomessa kuitenkin on jo nyt.Meillä on aloja jotka voi ihan hyvällä omallatunnolla sanoa halpatyöalaksi, esim kaupan ala jossa itse työskentelen.

Toimituksen poiminnat