Sami Savio

Kielikokeilua on vietävä eteenpäin hallitusohjelmassa sovitulla tavalla

Helsingin Sanomien tuoreen uutisen mukaan eduskunnan edellisellä vaalikaudella hyväksymää ja hallitusohjelmaan kirjattua kokeilua vapaasta kielivalinnasta ei ole edistetty aiemmin kaavaillulla tavalla. Tilanne on kieltenvalinnan vapaaehtoisuuden näkökulmasta huolestuttava, erityisesti kun kansainvälisillä markkinoilla tarvitaan yhä monipuolisempaa kielitaitoa.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1465362969495

Tein keväällä opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasoselle kirjallisen kysymyksen kielikokeilun toteuttamisajankohdasta ja tavasta. Saamassani vastauksessa vedottiin laajoihin perustuslaillisiin ongelmiin, jotka eivät olleet tiedossa hallitusneuvotteluiden aikana.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_136+2016.aspx

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/KKV_136+2016.pdf

Perussuomalaiset ovat tehneet ympäri Suomen lukuisia valtuustoaloitteita, joissa esitetään laajaa seudullista osallistumista kielikokeiluun. Näin on toimittu muun muassa kotikaupungissani Ylöjärvellä sekä sen naapurissa Tampereella. Opetusministeriön näkökannan mukaan kielikokeilu saattaisi kuitenkin vaarantaa muun muassa työelämän tasa-arvon ja yhdenvertaiset mahdollisuudet hakea jatko-opintoihin.

Samaan aikaan opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on silti esittänyt maahanmuuttajille työelämään ja opintoihin ohituskaistaa, jolla kielitaitovaatimuksia löyhennettäisiin merkittävästi. Kansalaisten näkökulmasta mainittu kokonaisuus saattaa näyttää hyvin oudolta. Kielikokeilua onkin vietävä hallituksessa määrätietoisesti eteenpäin hallitusohjelmaan kirjatulla tavalla. Myös perustuslakia voidaan tarvittaessa muuttaa, mikäli poliittista tahtoa siihen löytyy.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Kielikokeilu saattaisi vaarantaa työelämän ja jatko-opiskelun tasa - arvo vaatimuksen". Nämä ovat näitä seli, seliä:). Ensinnäkin jo ennen peruskoulua ei pakkoruotsi ollut vaikeuttamassa näistä kumpaakaan, kun perustuslakia osattiin lukea niin, kuin se on kirjoitettu.

Niin, jos nyt perustuslakia on jotenkin salaa kiristetty lisää, niin on kai parasta ottaa taka-pakkia lakitekstiin, kun ei juuri monikaan kansanedustajista- tai ei edes ministereistä tule ruotsilla toimeen. Eikö jo sekin puhu jotain puolestaan?

Tämän pelleilyn kanssa suomalaiset eivät ikinä saavuta monikielisyyttä tärkeimmissäkään eurooppalaisissa kielissä. Aikaa kulutetaan turhaan, koska näitä armo vitosia ruotsissa jaellaan yhä enemmän kouluissa, kun nuoriso ymmärtää toisen pienen marginaalikielen arvon paremmin kuin ajastaan jäljelle jäänyt Opetusministeriö.

Ja itse aina uusikin opetusministeri on pakotettuna ajamaan kaksikielisyyden ilosanomaa koko kansalle, jotka ei siihen edes usko.

Ei kannettu vesi kaivossa pysy. Riittää hyvin, jos ne opiskelevat ruotsia, jotka katsovat sitä itse tarvitsevansa. Muut luketkoon sen tilalle monipuolisempia ja haluamiaan kieliä oman valinnan mukaan. Vain niin syntyy oikea monikielisyys myöskin Suomeen. Ottakaa edes mallia naapurimaistamme, joiden kielitaidon monipuolisuus on meitä paljon edellä. Jopa Tallinnassa saa palvelua englannin lisäksi saksaksi.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Ei se ole ihme, ettei kielikokeilun järjestäminen edisty. Opetusministeri Grahn-Laasonen lausui aiemmin mielipiteensä kokeilusta Hufvudstadsbladetissa vapaasti kääntäen seuraavasti:

"Itse katson, ettemme voi järjestää sellaista kokeilua, joka sulkee pois mahdollisuuden myöhemmin eri opintoihin ja virkoihin."

Koko ponsi kielikokeilusta oli lähinnä Keskustan vaalibluffi, jolla voitiin kiusallista pakkoruotsikysymystä sekä kannattaa että vastustaa.

Lopulta opetusministerin vastaus pitkän vetkuttelun jälkeen on varmasti ilmoitus, ettei laillisia edellytyksiä kokeilun järjestämiseksi ole.

Koko askartelu tämän kokeilun, mitä se sitten yleensäkään voisi olla, ympärillä kannattaa lopettaa ja keskittyä vaatimaan koko kielilainsäädännön ja kielipolitiikan uudistamista vastaamaan demokratian periaatteita, maan todellisia kielioloja ja tämän päivän tarpeita.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuomolle ja muillekin kiinnostuneille kerrottakoon, että hallituksen yhteen kärkihankkeista kuuluu;
- "Lisätään ja monipuolistetaan kieltenopiskelua. Käynnistetään alueellinen kokeilu siitä, että aloitetaan vieraan kielen opiskelu jo ensimmäisellä luokalla ja mahdollistetaan alueellinen kokeilu kielivalikoiman laajentamisesta eduskunnan hyväksymän ponnen mukaisesti." (hall. ohjelman sivulla 17)

On vain niin ettei makeaa mahan täydeltä ja yhdellä kertaa vaan kaikki ottaa oman aikansa suunnitelmineen kaikkine lakimuutoksineen. Kun kerran kieltenopiskelua monipuolistetaan ja otetaan käyttöön alueellinen kokeilu kielivalikoimaan, niin silloin toteutuu eduskunnan jo edellisen hallituskauden loppupuolella hyväksytty kokeilu. https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/Edusk...

http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1427398/R...

Edustaja Savio (ps) kertoo kirjoituksessaan, on hän jättänyt kirjallisen kysymyksen kielikokeilun aloittamisesta.

Kyselyyn saadusta vastauksesta eräs kohta avattuna tähän kertoo;
"Toisen kotimaisen kielen poisjättämistä koskeva kokeilu edellyttää perusopetuslain muutosta.
Nykyiset kokeilupykälät eivät mahdollista tarkoitettua kokeilu. Esitysluonnos perusopetuslain muuttamiseksi on valmisteilla. Lain tarkkaa voimaantuloajankohtaa ei ole vielä mahdollista määritellä. Kokeiluun osallistumista edeltää hakukierros. Yhdelläkään kunnalla ei voi olla erityistä oikeutta päästä kokeiluun, vaan valinnat tulee aikanaan tehdä yhdenvertaisin perustein.
Koulutukseen liittyvien kokeilujen tarkoituksenmukaisuuden ja tuloksellisuuden varmistamiseksi, kokeiluissa tulee noudattaa kokeilusuunnitelmaa, joka sisältää myös linjaukset kokeilun tulosten raportoinnista ja seurannasta."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tuomolle ja muillekin kiinnostuneille kerrottakoon, että hallituksen yhteen kärkihankkeista kuuluu..."'

No miksi jarruttelee??

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #8

Miksi kyselet? Luen nyt alkuun tuo kirjoituksessa oleva linkki kirjalliseen kysymykseen "annettu vastaus". Siitä ajatuksen kanssa lukemalla tuo selviää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

"Luen nyt alkuun tuo kirjoituksessa oleva linkki kirjalliseen kysymykseen "annettu vastaus"."

Mitä ihmettä änkkäät, eihän hallituksen tarvitse tehdä itselleen kirjallisia kysymyksiä vaan saattaa toimintaan aiemmat päätökset. Mikä siellä hidastelee??

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Aikaisemmin on ollut jo puhetta täälläkin, että pakkoruotsin pakollisuus voidaan poistaa vain koululain uudistamisella, joka ei liene kummoinenkaan ongelma? Kävihän pakkoruotsinkin tulo peruskouluun ihan kätevästi tuosta vain:) miksei yhtä hyvin toisinkin päin?

Ahvenanmaallakin koululainmuutos oli läpihuutojuttu. Heillähän on täysin yhtä pieni prosentti suomenkielisiä kuin meillä on ruotsinkielisiä, eikä kukaan ainakaan minun tietääkseni ole asiaa sen enempää itkenyt. Hyvin sielläkin asiat kai sujuvat ja vieraiden kielten monikieliisyys toivon mukaan lisääntyy kohisten?

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Tunnen tämän kielikysymyksen perin juurin, mutta satutko tietämään, mitä tämä kielikokeilu sisältää. Suuri valtaosa suomalaisista haluaa ruotsin opiskelun olevan vapaaehtoista. Se siis tiedetään ilman kokeiluakin. Jos opiskelee ruotsia niin saattaa oppia vähän ruotsia ja jos opiskelee jotakin muuta kieltä niin saattaa oppia tätä muuta kieltä. Tätäkään ei tarvitse kokeilla. Mitä siis kokeillaan?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #11

En tiedä mitä tuo kokeilu kokonaisuudessaan tulee sisältämään (kielien monipuolisuus?). Luettuanai pikaisesti Savion KK:n saatua vastausta, niin monipuoliselta vaikuttaa. Tämä kokeilun aloittaminen vain vaatii moninaisia toimia, kuten esim. perustuslain ja muidenkin lakien muutosta. Ei siis ole laisinkaan nopeasti toteutettavissa. Myös lausuntokierros ja asiantuntijalausunnot ottavat oman aikansa.

Mikäli hallitus noudattaa edellisen eduskunnan päätöstä, jossa sanotaan "Eduskunta edellyttää kuitenkin, että hallitus selvittää lainsäädännölliset edellytykset alueellisiin kokeiluihin kielivalikoiman laajentamiseksi ilman velvoittavaa toisen kansalliskielen opiskelua." Tällöin ruotsin kieli tulee valinnaiseksi, sillä ei tuohon pitäisi olla mitään estettä. Ei ollut ennen pakollisuuttakaan.
https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/Edusk...

Niin ja sitten ne opposition aina ja joka kerta vaatimat vaikutusarviot erilaisine laskelmineen. ;)

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara Vastaus kommenttiin #13

Eipä taideta perustuslakia muuttaa kielikokeilua varten. Myöhemmin kyllä kun koko kielilainsäädäntö ja kielipolitiikka päivitetään.

Monia kiemuroita ja esteitä tullaan vielä kasaamaan kielikokeilun esteeksi, ei vähiten Rkp:n aina vaatima kielellisten vaikutusten arviointi. Aikaa pelataan ja kiemurrellaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #11

Tuomo kysyy aiheellisesti , mitä siis kokeillaan? Näin puusta katsoen luulen kokeilun tarkoituksena olevan vain hankaloittaa ja pitkittää koko asian käsittelyä. Oletetaan, että pakkoruotsin vastustajien leirissä, joita tosin oli yli 75 - prosenttia väestöstä, niin kyllästytään koko aiheeseen ja annetaan asian jäädä kokonaan herran huomaan.

Näin ei tule käymään ja selvintä olisikin seuraavissa vaaleissa saada äänestää reilun demokraatisen valtion hengessä. Emmekö vieläkään ole kypsiä itse äänestämään oikein?

Kaikki muut Itämeren varrella olevat valtiot ovat jo tehneet selkeän oman ratkaisunsa ja siirtyneet aikaa sitten yksikielisiksi, jotta eiköhän sen pitäisi käydä myöskin jo tälle viimeiselle "goljatille", joka haraa vastaan kiivaasti edelleen, vaikka enemmistö kansasta on toista mieltä.

Saisiko jo joltain vastustajalta viisaan ja fiksun vastauksen? Nähtävästi kaksikielisyys ei sovi mihinkään "lakiin", jolla voisi saada vapaa kielivalinta reilusti ja avoimesti ilman tekosyitä ja hidasteita? Jääkö vain yksi vaihtoehto nyt jäljelle, kun sopua ei muuten synny...

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara Vastaus kommenttiin #16

Pakkoruotsin ainoa todellinen syy on tarve pönkittää Suomen heppoista kaksikielisyyttä. Suomenkielisistähän vain hyvin harva osaa ruotsia pakosta huolimatta, mutta kulissi pysyy pystyssä tuulessa huojuen kun pakkoruotsi jatkuu.

Pakkoruotsin voi poistaa niin, että ruotsinkieliset vastaavat itse palveluistaan ja ruotsin taidon vaatimukset poistetaan suomenkielisiltä ja muita kieliä kuin ruotsia puhuvalta vähemmistöltä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei perustuslaki ollut ongelma Ahvenanmaallakaan jossa pakkosuomi lopetettiin vuosia sitten.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Eikä ole tainnut olla este jatko-opinnoillekaan, että on opiskellut vain yhden kotimaisen kielen?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Laki on niin kuin se luetaan ja missä luetaan. Eikö kukaan pakkoruotsin puoltaja edes huomaa kuinka järjetöntä on ylläpitää pakkoa vain muutaman sadantuhannen äidinkielenään ruotsia puhuvan tähden? Ministerit ja ruotsalaiset yritysjohtajat käyttävät täällä keskenään englantia ja suuryrityksissä on keskinäinen kieli ollut jo vuosia englanti, mutta kielipuoleemme voima jyllää meillä edelleen näin voimakkaana.

Olisi täysin toinen asia, jos meillä olisi voimasuhteet edes 30-70 prosenttia....kuten esimerkiksi Kanadassa ja sielläkin pakkoranska on vain osassa maata.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tässä ruotsinkielen aseman vaalimisessa on kyse jostain muusta, kuin tehokkuudesta tai järkevyydestä. On sääli että tämä typeryys on niin kallista ja annamme esim. ruotsalaisille etumatkaa sillä, että opiskelemme ylimääräisen turhan kielen vaikkapa saksan sijaan.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #6

Itselläni ei ole olemassa sellaista tietoa ja taitoa että voisin julistaa jonkin kielen olevan turha.

Käyttäjän MikaOksanen1 kuva
Mika Oksanen Vastaus kommenttiin #20

Kelpaako "vähemmän tarpeellinen"?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #21

Kommentistasi muistuu mieleen yhden opiskeluaikoijen opiskelijakaverin kommentti ruotsista, että sitä ei hän milloinkaan tule tarvitsemaan on se nini tarpeeton, niin itseasiassa minäkin ajattelin, nykyään hän on ruotsissa töissä. Minulla ei todellkaan ole olemassa sellasita kristallipallo jonka avulla voisin kertoa kennelle mikäkin kieli on tarpelline ja mikä ei. Ilmeisesti joillakin on tälläinen ennustajan lahja olemassa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #20

Tilastoista ja tutkimuksista on kyllä vähän apua. Esimerkiksi Euroopan kommissio on julkistanut tutkimuksen kymmenestä tärkeämmästä kielestä ja niiden joukosta ei löydy esimerkiksi ruotsia, eikä suomea, mutta kylläkin kiina ja venäjä:)
Niin ja kärjessä tietysti on englanti, saksa, espanja ja ranska. Siinä olisi epävarmoille opiskelijoille vähän esimerkkejä, jos itse ei tiedä mistä vieraasta kielestä olisi eniten maailmalla hyötyä.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #22

Kouluihin olisi hyvä myös saada resursseja, jos todella halutaan laajentaa tarjontaa kielissä. Tilastot eivät auta jos ei ole rahaa millä opetusta voi järjestää, isot koulut ovat toki tässä kohtaa paremmassa asemassa kuin pienet.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #26

Ei liene mikään suuri ongelma, mutta tietysti siitä yritetään sitä kiivaasti tehdä. Otetaan naapurimaista mallia, jos ei itse osata. - Vaikka köyhemmästä Virosta tai rikkaammasta Ruotsista.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #27

Hieno kuulla että resurssit eivät ole mikään suuri ongelma. Jos noin on miksiköhän opettajia siellä sun täällä lomautellaan?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #26

"Kouluihin olisi hyvä myös saada resursseja"

Lisäresursseja ei tarvita jos vaihdetaan ruotsi toiseen kieleen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #28

Tuo on liian helppo ratkaisu! Pitää hakea vaikka sammaleiden alta suuria ongelmia. Tässä pakkoruotsi- kysymyksessä on kyse lähinnä rakettitieteestä, niin vaikeaa se näyttää olevan.

Kukaan ei enää muista aikaa ennen peruskoulua, jolloin pakkoruotsia luki vain noin 30 prosenttia väestöstä. Silloin elettiinkin ihan kielellisesti tasapainoista aikaa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #28

Ja miten tuo sitten tuo lisää sitä valinnaisuutta kieliin? Eikö tarkoistus olekkaan lisätä valinnaisuutta?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #30

Totta kai on tarkoitus lisätä muitakin kieliä, joita nimenomaan EU:ssa pidetään tärkempinä kielinä. Meillähän on tarkoitus kansainvälistyä myöskin vieraissa kielissä niin kuin naapurimmekin tekevät. Emme kai halua olla mikään tuppukylä, jossa sormi menee suuhun kun Euroopasta tulee vieraita tai meidän pitäisi myydä jotain ulkomaille? :)

Tarkoitin ennen oli tasapaino kielisuhteissa siinä mielessä, ettei mitään kyräilyä ja/ tai epäluuloisuutta ollut ruotsinkielisten kanssa. Pakko on huono motiivi nykyaikana, jolloin vaatimukset kielitaidosta kohdistuvat vallan toisiin tärkeimpiin kieliin, kuin vain pieneen toiseen marginaalikieleen, jota aniharva suomalainen tarvitsee.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Soini ei tule tekemään mitään ko. kokeilun hyväksi. Hän odottaa sitä vihreää oksaa.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara

Soinia ei koko kielikysymys ole koskaan kiinnostanut vähääkään.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

No on kiinnostanut, mutta ei ole oikein ulkoministerin heiniä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Toisaalta luulisi juuri Soininkin nyt näkevän maailmalla liikkuessaan, että mitä kieliä siellä nyt eniten pitäisi osata?? Englanti on toki täysin suveneeri valinta, mutta muitakin kieliä hän on varmasti huomannut myöskin runsaasti.....joita tarvitsisi.

Käyttäjän tuomosalovaara kuva
Tuomo Salovaara Vastaus kommenttiin #23

Pakkoruotsi ei ole mikään kielivalinta muiden joukossa, eikä sitä kielivalinnalla poisteta.

Pakkoruotsista eroon pääseminen edellyttää kielipolitiikan perusteellista uudistamista.

Toimituksen poiminnat